Sanal Pos Nedir?

Sanal Pos Nedir?

E-Ticaret

Sanal pos nedir sorusu, özellikle internetten alışveriş yapan kişilerin akıllarında yer edinen bir soru çeşidi olup cevabı oldukça basittir.

Sanal Pos Nedir?

Bu sorunun cevabına basit olarak, işyerlerinin kredi kartından tahsilat yapabilmelerini sağlayan bir pos yazılımı biçiminde verilmektedir. Bir siteden alışveriş yapan müşteri, kredi kartı bilgisini sitenin formuna girmesinin ardından, bu bilgiler internet üzerinden güvenli bir biçimde bankaya ulaşmaktadır. Sonrasında da provizyon alınmaktadır. Bu yazılım provizyonun güvenli bir biçimde alınmasını sağlamaktadır. Yani internet üzerinden transfer edilen bilgilerin üçüncü şahısların ellerine geçmesini önlemek için kullanılan SSL şifreleme tekniğine uyumlu çalışma söz konusudur. 
Banka, siteden alışveriş yapan kişilerin yaptığı, daha önce provizyonu alınmış işlemlerin alışveriş tutarlarını kredi kartı limitlerinden azaltmak suretiyle üye işyerinin banka hesabına geçirilmesini sağlayan kurumdur. Sanal pos nedir sorusunu yanıtladıktan sonra nereden alındığı ile ilgili soruların da cevaplanması gerekmektedir.

Sanal Pos Nereden Alınır?

Bir e-ticaret sitesine sahip olunması halinde sanal pos kullanarak ödeme işlemlerini pratik bir hale getirmek oldukça mümkündür. Bunun için kişilerin yapması gereken, banka ya da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından onaylanmış olan ödeme kuruluşlarından birine başvurmaktır.
Sanal pos başvurusunda bulunabilmek için belli başlı kriterlere uyulması gerekmektedir. Bu kriterler;

SSL Sertifikası: SSL sertifikası, müşteri bilgilerinin korunması ve sanal güvenliğin sağlanması için kullanılan bir sertifikadır. Online bir satış sitesinin sahip olması gereken önemli bir kriter bu sertifikadır. Bu sertifika sayesinde güvenli alışveriş söz konusudur.
Ürün: Kişilerin sanal pos sahibi olabilmesi için e-ticaret sitenizde satışa hazır ürünlerinin bulunması gerekmektedir. Banka, site içerisinde satılacak bir ürün görmediği durumda kişilerin sanal pos başvurusu olumsuz değerlendirilecektir. Ürün olmazsa satış da gerçekleşemeyeceği için sanal pos cihazına da ihtiyaç olmayacaktır.
Sözleşme: Kişilerin sanal mağazasında iptal ya da iade politikalarını da içeren Mesafeli Satış Sözleşmesi, Hizmet Sözleşmesi gibi sözleşmelerin yer alması gerekmektedir. Aksi durumda müşteri ve satıcı arasında tam olarak anlaşma sağlanamayacağı için bankalar sanal pos uygulaması kullanmalarına izin vermeyecektir.

Sanal Pos Hizmeti Veren Firmalar

Kişilerin e-ticaret sitesinde kredi kartı ile tahsilat yapması ve taksit seçeneği sunabilmesi için sanal pos uygulaması sunması gerekmektedir. Bu hizmeti veren firmaların tamamı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yetki verilen kuruluşlardır. Bu nedenden dolayı da tamamı güvenli olup, güvenli bir şekilde ödeme almak mümkündür.

Kişiler hangi sanal pos firmasından hizmet alacağına karar vermeden önce kişilerin detaylı bir biçimde araştırma yapması gerekmektedir.

Sayılan bu bilgilerin ışığında sanal pos alabileceğiniz firmalar;

Esnek Pos
iPara
İyzico
Moka
Ödeal
Param
Paratika
PayBull
Payu
Paynet
PayTR
Paytrek
Shopier
biçiminde örneklendirilmektedir.

Bu firmalar haricinde de pek çok firma ve banka bu hizmeti vermektedir. Kişiler kendilerine ve ürünlerine uygun olan firmayı seçerek, o firmadan sanal pos alabilmektedir.


Tarih: 21-12-2022 Yazar: Kanyon Bilişim