Teknoloji
Siber güvenlik nedir sorusu, özellikle günümüzde internetin yayılması ve internet ortamında güvenliğin de aranması ile çok sık sorulan bir soru haline gelmiştir.
Siber Güvenlik Nedir?
Bilindiği üzere siber güvenlik; bilgisayarları, sunucuları, mobil cihazları, elektronik sistemleri, ağları ve verileri kötü amaçlı olan saldırılardan korumak için kullanılan uygulamalardır. Siber güvenlik terimi, işletmelerden mobil bilgi işleme kadar çeşitli bağlamlarda geçerlidir. Çeşitli bağlamları olsa dahi tüm siber güvenlik uygulamalarının ortak birkaç noktası var. Siber güvenlik konuşulurken bu noktalara dikkat etmek gerekir.
Siber Güvenlik Uygulamalarının Ortak Noktaları
Daha önce de söylediğimiz gibi farklı siber güvenlik alan ve uygulamaları olsa da ortak noktalar söz konusudur. Bu ortak noktalar;
• İnternet ağı güvenliği, hedefli saldırganlar ya da fırsatçı kötü amaçlı yazılımlar olması fark etmeden bir bilgisayar ağını davetsiz misafirlerden korur.
• Uygulamaların güvenliği, yazılım ve cihazların tehditlerden etkilenmemesine odaklanan uygulamadır. Ele geçirilmiş bir uygulama, korumak için tasarlanan verilere erişim sağlar.
• Bilgi güvenliği, hem depolama hem de aktarma anlarında verilerin bütünlüğünü ve gizliliğini korumakla görevlidir.
• Operasyonel güvenlik, veri varlıklarının işlenmesi, aynı zamanda korunmasına ilişkin süreçleri ve kararları içeren güvenlik alanıdır. Kullanıcıların bir ağa dahil olurken sahip oldukları izinler ve verilerin nasıl ya da nerede depolanabileceğini, paylaşılabileceğini belirleyen prosedürler bu kapsamdadır.
• Olağan dışı durum kurtarma ve iş sürekliliği, bir kuruluşun siber güvenlik olayına ya da işlem- veri kaybına sebebiyet veren başka bir olaya nasıl yanıt verdiğini tanımlayan alandır. Olağan dışı durum kurtarma ilkeleri, kuruluşun etkinlikten öncekiyle aynı biçimde çalışma kapasitesine dönmesi için işlemlerini ve bilgilerini nasıl geri getirileceğini belirler. İş sürekliliği, belirli kaynaklar olmaksızın faaliyet göstermeye çalışırken kuruluşun geri çekildiği plan şeklindedir.
• Son kullanıcı eğitimi, en öngörülemeyen siber güvenlik faktörünü, yani insanları ele alır. İyi güvenlik uygulamalarına uymayan insanlar, yanlışlıkla güvenli başka bir sisteme virüs getirebilir. Kullanıcılara şüpheli e-posta eklerini silmeyi, tanımlaması yapılmayan USB sürücüleri takmamalarını ve diğer çeşitli önemli dersleri öğretmek, son derece önemli bir adımdır. Ayrıca bu adımın atlanmaması ya da gereksiz görülmemesi gerekir.
şeklinde açıklanır.
Siber güvenlik nedir sorusunu ve uygulamadaki ortak noktaları bu biçimde özetlememiz mümkün.
Tarih: 22-12-2022 Yazar: Kanyon Bilişim